Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αλληλεγγύη από τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW), H.Π.Α.



Κατάληψη στους χώρους εργασίας: 
Αλληλεγγύη στους εργάτες της Βιο.Με (Θεσσαλονίκη, Ελλαδα)

Η Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης του διεθνούς συνδικάτου Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Industrial Workers of the World - IWW) συγχαίρουν τους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής που ανέλαβαν τον έλεγχο του εργοστασίου τους και επανεξεκίνησαν την παραγωγή μετά απο κατάληψη 20 μηνών.

Αφού αγωνίστηκαν για την παραλαβή των κλεμμένων μισθών τους μετά τον Μάη 2011, οι εργάτες τώρα αποφάσισαν μέσα από συνελεύσεις άμεσης δημοκρατίας να οργανώσουν την παραγωγή συλλογικά και χωρίς αφεντικά. Έβαλαν το εργοστάσιο πάλι σε λειτουργία στρέφοντας την παραγωγή τους προς δομικά υλικά μη-τοξικά και που δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Η Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης βρίσκεται σε πλήρης υποστήριξη αυτής της κίνησης.

Καθώς ο κόσμος βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε οικολογική και οικονομική κρίση, οι εργάτες της Βιο.Με μας έδειξαν τον δρόμο προς τα εμπρός. Αντί να περιμένουν από το κράτος να μειώσει την ανεργία, αντί να αφήσουν την τύχη τους στα χέρια του καπιταλιστικού νομικού συστήματος ή των γραφειοκρατών του κράτους, οι εργάτες της Βιο.Με αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους το εργοστάσιό τους και να το λειτουργούν οι ίδιοι. Οι εργάτες της Βιο.Με μας έδωσαν όλους ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης των εργαζομένων και έστρωσαν για όλους μας τον δρόμο στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό σε όλο τον κόσμο. Τώρα εξαρτάται από εμάς να διασκορπίσουμε τα νέα. Ας είναι αυτός ένας από τους δισεκατομμύριους χώρους εργασίας υπο τον έλεγχο των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Το IWW είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια αντίσταση βάσης της εργατικής τάξης. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με άλλους για να κτίσουμε ένα κίνημα το οποίο μπορεί να νικήσει τους κεφαλαιοκράτες και να κατασκευάσει έναν καινούργιο κόσμο βασισμένο στον εργατικό έλεγχο των μέσων παραγωγής και σε μια ριζικά δημοκρατική οικονομία.

Χαιρετίζουμε την κατάληψη του εργοστασίου της Βιο.Με καθώς είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και δεσμεύουμε την αλληλεγγύη και την υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλάι όλων των εργαζομένων στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για την δημιουργία ενός νέου κόσμου χωρίς αφεντικά!

Σημείωση: Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW) είναι ένα από τα ιστορικότερα συνδικάτα της εργατικής τάξης των ΗΠΑ. Ιδρύθηκαν το 1905 ως ένα πολυεθνικό συνδικάτο το οποίο ένωνε έγχρωμους, Ασιάτες, Ιρλανδούς, Ιταλούς, «ντόπιους», άντρες και γυναίκες, δρώντας τόσο στον βιομηχανικό χώρο όσο και στις αγροτικές περιοχές. Οργάνωσαν και συμμετείχαν σε εκατοντάδες απεργίες και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Μερικές από αυτές αποτελούν κομμάτι των πιο σημαντικών στιγμών του εργατικού κινήματος διεθνώς. Κυνηγήθηκαν για τη δράση τους από τη ντόπια κεφαλαιοκρατία και έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος με πολλούς νεκρούς εργάτες στον αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό. Μέλη ή φίλοι των Wobblies (παρατσούκλι των ΙWW το οποίο πιθανότατα προέκυψε από τη λέξη wobble: «τρέμω» ή «ριγώ») υπήρξαν μεγάλες προσωπικότητες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος όπως η Emma Goldman, ο Joe Hill, η Lucy Parsons κ.α.