Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

"Η ΒΙΟ.ΜΕ. μπορεί να αποτελέσει πιλοτικό εγχείρημα αντιμετώπισης της ανεργίας"

tsipras dromoi1

Ο Τσίπρας στηρίζει την αυτοδιαχείριση στη ΒΙΟ.ΜΕ
Την υποστήριξή του στo εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.), που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση και την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, εξέφρασε, επισκεπτόμενος τον χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δώσει "μια ελπίδα" και "μια άλλη προοπτική" σε ανάλογα εγχειρήματα.Τόνισε δε ότι, η προσπάθεια της ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποτελέσει κι ένα "πιλοτικό εγχείρημα" για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας που "έχει φτάσει στο 35% και στο 50% για τους νέους", μέσα από την υποστήριξη συνεργατικών "δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Σημείωσε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία "και δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα", αφήνοντας "στον άσσο" τους εργαζόμενους, όπως είπε.
"Η δική σας η περίπτωση έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας την εμπειρία και της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές - μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων - "από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%".
 "Εμείς, προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί, όπου η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας, όμως, ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία των εργοδοτών που παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους" υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο κ. Τσίπρας.
 "Ξέρουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βρουν την αντίθεση των φονταμενταλιστών που μας κυβερνούν, σήμερα, τού νεοφιλελευθερισμού [?] είναι δογματικοί οι άνθρωποι" τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η μάχη που δίνετε, που δίνουμε, είναι μια μάχη ταξική. Είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι, μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα".


Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής


Το Ριζοσπαστικό Αριστερό Σχήμα Ανατροπής εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Το εργοστάσιο της ΒιοΜε εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία, η οποία άφησε τους εργαζομένους του απλήρωτους από τον Μάη του 2011. Σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εργάτες αποφάσισαν μέσω της γενικής συνέλευσης του σωματείου τους να μην αφεθούν στην σίγουρη και μακροχρόνια ανεργία και εξαθλίωση που τους επιφυλλάσει το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του της τρισυπόστατης τροϊκανής κυβέρνησης, αλλά να αγωνιστούν να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο ως εργατικό συνεταιρισμό, χωρίς αφεντικά. Μετά από πολύμηνους αγώνες και μια διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης το εργοστάσιο λειτουργεί πάλι και άνοιξε επισήμως τις πύλες του στις 12 Φεβρουαρίου. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και χρειάζεται την στήριξη και σύμπραξη όλων μας. Γιατί η ανεργία, η υπαπασχόληση, οι μισθοί πείνας και η εξαθλίωση είναι το κοινό μέλλον που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός για όλους μας. Γιατί όπως έχουν πολλάκις δηλώσει και οι ίδιοι οι εργάτες της ΒιοΜε, ο αγώνας τους δεν θα έχει τελειώσει παρά μόνο όταν όλα τα εργοστάσια και η οργάνωση της κοινωνίας περάσουν σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας, στους εργάτες.
  • Νίκη στον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής!
  • Όλα τα εργοστάσια, η παραγωγή και η οργάνωση της κοινωνίας στα χέρια των εργατών!
  • Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας καταστρέφουν την ζωή!



Ρ.Α.Σ.Α. - Ε.Α.Α.Κ.