Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βιομηχανική Μεταλλευτική: Ενάμιση μήνα στα χέρια των εργατών της




Ένας και μισός μήνας έχει περάσει σχεδόν από την ημέρα (12/02) που επίσημα άνοιξε η Βιομηχανική Μεταλλευτική στα χέρια των εργατών της και το εργοστάσιο λειτουργεί πια σε καθημερινή βάση. Σε όλο αυτό το διάστημα ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος. Διοργανώνονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης από άκρη σε άκρη της χώρας, αλλά και διεθνώς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η πορεία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε από τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW) στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ το Σάββατο 16/03, ενώ ταυτόχρονα τα μηνύματα αλληλεγγύης από κάθε γωνιά του κόσμου (Αίγυπτο, Ιράν, Κορέα, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο κτλ) συνεχίσουν να εισρέουν. Μεγάλη είναι και η συμπαράσταση στο εσωτερικό, από δίκτυα διανομής, αλληλέγγυους χώρους κτλ.
Αμείωτοι είναι βέβαια και οι “καλοθελητές” που επικρίνουν τον αγώνα αυτόν, είτε λέγοντας ότι οι εργάτες δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν χωρίς επιχειρηματίες, είτε ότι οι εργάτες θέλουν να γίνουν μικρά αφεντικά. Σε όλους αυτούς όμως το σωματείο της ΒιοΜε ήδη έχει απαντήσει πολλές φορές, τόσο λεκτικά, όσο και με την δράση του. Οι εργάτες της ΒιοΜε, πιστοί στις βασικές αρχές του αγώνα τους  έχουν συμμετάσχει σε όλες τις γενικές απεργίες, με διοργάνωση μάλιστα ανεξάρτητων ταξικών πορειών, και έχουν δείξει την στήριξή τους σε όλους τους εργατικούς αγώνες που διεξάγονται. Επιπλέον καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να θεμελιωθεί επικοινωνία και κοινή δράση με τους εργάτες άλλων εργοστασίων που ιδιωτικοποιούνται, χρεωκοπούν, κλείνουν ή απολύουν, ώστε και η ΒιοΜε να μην μείνει μεμονωμένη “ιδιοτροπία” αλλά και να τεθεί η βάση για την οργάνωση της πάλης για την απελευθέρωση από τα δεσμά του καπιταλισμού.
Οι εργάτες της ΒιοΜε έχουν ξεκαθαρίσει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι δεν θέλουν απλώς να στήσουν άλλη μια συνεταιριστική επιχείρηση μέσα στον καπιταλισμό, αλλά αγωνίζονται να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους αποτινάζοντας από πάνω τους τον ζυγό της εκμετάλλευσης που λέγεται εξαρτημένη μισθωτή εργασία –πολύ περισσότερο σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης και αναδιάρθρωσης- και δείχνοντας τον δρόμο για μια παραγωγή και μια κοινωνία χωρίς αφεντικά. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο -και γνωρίζοντας ότι η μοναδική “εναλλακτική” ήταν η μακροχρόνια ανεργία- κατέλαβαν το εργοστάσιο όταν τους εγκατέλειψε η εργοδοσία και αποφάσισαν να το λειτουργήσουν υπό καθεστώς εργατικής αυτοδιαχείρισης, απαιτώντας να αναγνωριστεί ως εργατικός συνεταιρισμός. Για αυτό ακριβώς παλεύουν να περάσουν όλα τα εργοστάσια, όλη η παραγωγή και η οργάνωση της κοινωνίας στα χέρια των εργατών. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς είναι αναγκαίο όλο το εργατικό κίνημα να στηρίξει, να αγκαλιάσει, να επεκτείνει και να γενικεύσει τον αγώνα της ΒιοΜε.

Νίκη στον αγώνα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής
Τα εργοστάσια και όλη η παραγωγή στα χέρια των εργατών
Αυτοοργάνωση της εργατικής τάξης, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατεία
Οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας


Νέα συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης την Τετάρτη 27/03, 18:30 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Σχολείο”, Βασ. Γεωργίου και Μπιζανίου.



Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
στον αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής
www.viome.org, biom-metal.blogspot.gr, protbiometal@gmail.com