Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα η εβδομαδιαία συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης 24/2 19.00

Σήμερα η εβδομαδιαία συνέλευση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης 
Τετάρτη 24/2 19.00 στο Μικρόπολις [Βενιζέλου & Βασ.Ηρακλείου]

θέματα

Πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις για τον αγώνα μας
Διεθνής συνάντηση στη Ρώμη και πανευρωπαικό συνέδριο ανακτημένων εργοστασίων
Στήριξη του νέου εγχειρήματος των "Ρομπέν του ξύλου" στη Βέροια

Υπενθυμίζουμε πως για την εκδρομή στη Βέροια 27 και 28 Φεβρουαρίου
όποιες και όποιοι ενδιαφέρονται για διαμονή και μετακίνηση να επικοινωνήσουν μαζί μας στο protbiometal@gmail.com μέχρι σήμερα 24/2 το βράδυ.



Οι δύο εισηγήσεις από την ΒΙΟΜΕ στην Πανελλαδική Συνέλευση Αλληλέγγυων Υποστηρικτών 13/02/16

Εισηγήσεις για την Πανελλαδική Συνέλευση Αλληλέγγυων Υποστηρικτών
Θεσσαλονίκη
13/02/2016




Αγαπητοί αλληλέγγυοι υποστηρίκτριες /ες και φίλες φίλοι του αγώνα των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ. σας καλωσορίζουμε στην 6η συνέλευση για την λειτουργία του εργοστάσιου κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής.

Στην συνέλευση που προσπαθεί ακριβώς αυτό, να καταστήσει τον κοινωνικό έλεγχο σαν το κυρίαρχο όργανο για την λειτουργία . και να απαντάει σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και μετά οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι να προσπαθούν τις απαντήσεις αυτές , να τις κάνουν πράξη.

Αυτή είναι η άποψη των εργαζομένων για την λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστάσιου αλλά και οποίου άλλου θέλει να μπει σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης της παραγωγής μακριά από σχέσεις ιεραρχικές, με οριζόντια σχέση εργασίας όσον αφορά αμοιβές , δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Και αυτός είναι ο λόγος που καλούμε όλους εσάς εδώ σήμερα για να μας πείτε τι κάνουμε λάθος αν κάνουμε και ποια είναι η γνώμη της ενεργής κοινωνίας στην προσπάθεια μας ,και για επιβίωση αλλά και την χρησιμότητα της παραγωγής των προϊόντων που παράγουμε, να ενημερώσουμε για τυχών προόδους που έχουμε κάνει και να συναποφασίσουμε για την λειτουργία την χρησιμότητα και για νέες ανάγκες που προκύπτουν .

Από μεριάς εργαζομένων να αναφέρουμε πώς το υπουργείο εργασίας σαν ΚΟΙ.Σ.ΕΠ. που είμαστε μας υποχρεώνει να βάλουμε κάποιους στόχους και να κάνουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα ανά έτος . Οι στόχοι που μπήκαν για το 2015 ήταν να πιάσουμε 70.000 ευρώ αλλά με δέσμευση ότι το εγχείρημα θα έμπαινε σε μια κανονική λειτουργία. 

Παρόλο που η λειτουργία δεν νομιμοποιήθηκε πλήρως ο στόχος μας ξεπεράστηκε κατά πολύ και έχουμε φτάσει τα 98.000 και φυσικά να καταφέρουμε να ασφαλιστεί ένα κομμάτι εργαζομένων που συμμετέχει .

Από μεριάς προόδου των προϊόντων έχουν μπει δυο νέοι συνάδελφοι στο σχήμα με πτυχίο χημικού μηχανικού και έχουμε καταφέρει να βγάλουμε νέα προϊόντα μα και βελτίωση των υπαρχόντων θα αναφερθεί εκτενέστερα ο συνάδελφος ….

Επίσης να αναφέρουμε και την επιτέλους λειτουργία του e-shop που θα επιτρέψει την άνετη διακίνηση απευθείας διάθεσης προϊόντων και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης . Σε πρώτη φάση λειτουργεί δοκιμαστικά με παραγγελίες στην αγορά χωρίς μεσάζοντες που είναι αύριο . και σε δεύτερη φάση από Δευτέρα θα λειτουργεί κανονικά για παραγγελίες προϊόντων ΒΙΟ.ΜΕ. και από το τέλους του μηνός με δυνατότητα να φτάνει το προϊόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος μέσα από τα ΕΛΤΑ. Περισσότερα για την λειτουργία θα σας πει ο συνάδελφος Σπύρος.

Και θέλουμε να βάλουμε επίσης, στην συνέλευση μας συζητήθηκε σαν στόχος η αύξηση του κύκλου εργασιών ,με στόχο να καταφέρουμε να αγοράσουμε ένα καινούριο φορτηγό αυτοκίνητο που θα μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στα παζάρια απευθείας διάθεσης και στην μεταφορά των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Επίσης στην επαναλειτουργία κομματιού παραγωγής δομικών υλικών στο σημείο που θα μας επιτρέψουν τα οικονομικά μας . φυσικά με πλήρη ασφάλεια για τους συμμετέχοντες και αξιοπρεπές μεροκάματο. Και στην συνέλευση των εργαζομένων μπήκαν ο διπλασιασμός η ο τριπλασιασμός του περσινού κύκλου εργασιών και η εμπλοκή για να πιαστούν οι στόχοι αυτοί ευρωπαϊκών συνδικάτων η σχημάτων σε αλληλεγγύη προώθηση των παλιών και νέων προϊόντων . και εδώ ζητάμε και τις γνώμες των αλληλέγγυων για συν/διαμόρφωση στους στόχους που είναι εφικτοί να μπουν.

Παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους όποιος τοποθετείτε καλά θα ήταν να προτείνει και πολιτικούς στόχους . Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε το εξάμηνο που έχουμε κερδίσει , με την αναστολή των πλειστηριασμών σύντομα θα φτάσει στο τέλος και δεν είμαστε σίγουροι εάν θα έχει δοθεί λύση . και εδώ θα θέλαμε προτάσεις για την πολιτική κορύφωση του αγώνα για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια de –facto λύση όπως έχουμε κάνει επί τρία χρόνια τώρα. 

Μπορείτε να πείτε αφού έγινε μέχρι σήμερα γιατί να μην είναι το ίδιο εύκολο και στην συνέχεια; 

Γιατί!!! απαντούμε βλέπουμε να ξεναχώνονται δυνάμεις που δεν είχαν καμία πολιτική η αγωνιστική παρουσία το προηγούμενο διάστημα και να έρχονται ξαφνικά στο προσκήνιο όπου τους βάζουν μπροστά κόμματα και πολιτικές παρατάξεις για να επιτύχουν το πολιτικό παιχνίδι τους ίσως απέναντι στην κυβέρνηση ίσως την πολιτική τους παρουσία στο χώρο.

Και αναφέρομαι για παρατάξεις και παράγοντες που ήταν υποστηρικτές στον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. για επαναλειτουργία και ξαφνικά έγιναν υποστηρικτές των εργαζομένων της φιλκεραμ που ζητούν ην διάλυση του εργοστάσιου . Αυτό σημαίνει πως είναι ευκαιριακοί και όποιος πηγαίνει στα γραφεία τους του δίνουν και μια υποστήριξη για να έχει και να πορεύετε ( πολιτική ΖΟΡΟ).

Εμείς σαν εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. δεν κρύψαμε πότε, ότι και εμείς περάσαμε από μια τέτοια περίοδο στην διάρκεια του αγώνα μας και πήραμε το μάθημα μας .(ότι αυτοί κερδίζουν τον δικό μας χαμένο χρόνο).

Αλλά βλέπουμε μια περίεργη κινητικότητα από μεριάς συναδέλφων με τεράστια ψέματα βέβαια στις ανακοινώσεις τους όπως για παράδειγμα ότι είμαστε τέσσερις όπου συμμετέχουμε καθημερινά και ότι μαζί τους βρίσκονται Πάνο από 60 πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. που τους υποστηρίζουν .

Που όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει για συμμετοχή στον συνεταιρισμό είναι 21 και φυσικά κάνεις λογικός πρώην εργαζόμενος της ΒΙΟ.ΜΕ. δεν θα υποστήριζε το ξεπούλημα του εργοστάσιου ενώ θα ήξερε πως αυτός, δεν πρόκειται να πάρει τίποτα ενώ με αυτά που κυνηγά το σωματείο των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. αποκτά δικαίωμα στην περιουσία της φιλκεραμ. Τώρα θα μου πείτε δεν υπάρχουν ανισσόροποι; Και βέβαια υπάρχουν αλλά αλίμονο αν είναι οι 60 και σε σύνολο 70και ενώ από την άλλη συμμετέχουν σε δικαστικούς αγώνες 26 από τους 70 από πού προκύπτει το 60.

Και παράλληλα με τα ογκώδη ψέματα τους το μόνο που κάνουν είναι να στρέφονται εναντίων εργαζομένων , αλλά και σε αυτό υπάρχει εξήγηση , γιατί όλοι αυτοί που είναι σήμερα στο εργοστάσιο και διαμορφώνουν γραπτά και γνώμες είναι πρώην διευθυντές, προϊστάμενοι άντε και κανένας εργοδηγός άμεσα εμπλεκόμενοι με τους φιλίππου .και φυσικά δεν ξεχωρίζουν και αυτοί που είναι πολιτικά κολλημένοι με τις διαταγές της ηγεσίας τους και βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν την αντίθεση τους στην αυτοδιαχείριση.

Να μην κουράζω άλλο να εισηγηθούν και οι υπόλοιποι συναγωνιστές και μετά να γίνουν τοποθετήσεις ,

Για να αρχίζουμε επιτέλους να ποτίζουμε το δέντρο της αυτοδιαχείρισης και να το δούμε και να μεγαλώνει.



Καλησπέρα και από μένα! Είμαι ο Βαγγέλης και θα μιλήσω ως νέο μέλος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.

Πριν από περίπου δυόμιση μήνες, στις 25 Νοέμβρη του 15 ενταχθήκαμε στο δυναμικό της ΒΙΟΜΕ δύο νέοι χημικοί μηχανικοί, ο συνάδελφος, φίλος και σύντροφος Αντρέας και εγώ, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων της ΒΙΟΜΕ, αλλά και την παραγωγή καινούριων. Η ένταξη έγινε μετά από ολοκληρωμένη δική μας πρόταση, στην οποία εξηγήσαμε στους συναδέλφους μας πλέον, την κατά τη δική μας άποψη ανάγκη να ενταχθεί στη ΒΙΟΜΕ επιστημονικό προσωπικό, που μπορεί να συνεισφέρει στην παραγωγική διαδικασία.

Σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, αντιμετωπίζουμε ακόμα με δέος και θαυμασμό το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, εγχείρημα που πραγματώνει στο «εδώ» και στο «τώρα» το τρίπτυχο ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ – ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, που μας έρχεται από το μεγαλειώδες κίνημα των ανακτημένων επιχειρήσεων της Αργεντινής.

Όταν αναφερόμαστε στη ΒΙΟΜΕ δεν μιλάμε για μια προσπάθεια διαχείρισης της φτώχειας ή απλώς για μια προσπάθεια παράκαμψης της εξουσιαστικής σχέσης αφεντικού – υπαλλήλου. Μιλάμε για ανθρώπους που παίρνουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, καταλαμβάνουν το χώρο που άνηκε στο αφεντικό τους και ξεκινάνε να παράγουν με όρους αυτοδιαχείρισης. Ανακτούν την εργασία τους ορίζοντας οι ίδιοι τους ρυθμούς εργασίας, το ωράριο, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν, κάτι που αποτελεί μια τεράστια τομή σε αυτό που έχει παγιωθεί ως αντίληψη στον καπιταλιστικό κόσμο. Επανα-νοηματοδοτείται στην πράξη λοιπόν η έννοια της εργασίας με άξονα αποκλειστικά ανθρωποκεντρικό, όχι μόνο στη διαδικασία της παραγωγής και της διανομής, αλλά και της κατανάλωσης των παραγόμενων προϊόντων μέσω του κοινωνικού ελέγχου που θέλουμε να εφαρμόζεται.

Αυτοδιαχείριση για εμάς δεν σημαίνει μεροδούλι – μεροφάι. Δεν σημαίνει χαμηλής ποιότητας προϊόντα που απευθύνονται μόνο στον αλληλέγγυο κόσμο. Δεν σημαίνει στήριξη από φιλανθρωπία. Αντίθετα, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και απέναντι στην Ιστορία να βάλουμε ψηλά τον πήχη και να καταφέρουμε να ζήσουμε – όχι απλά να επιβιώσουμε – με αξιοπρέπεια. Αυτό ήταν και το κίνητρό που μας έφερε ως νέους επιστήμονες να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση που πήραμε τόσα χρόνια από το πανεπιστήμιο – ένα πανεπιστήμιο που μας καλλιεργούσε την ψευδαίσθηση ότι θα γίνουμε διευθυντικά στελέχη σε πολυεθνικές, ενώ μας προόριζε να παρακαλάμε για 5μηνες δουλειές πείνας χωρίς εργασιακά δικαιώματα – και να την εφαρμόσουμε σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα.

Ο στόχος που τέθηκε, λοιπόν, είναι να παραχθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν – το τελευταίο άλλωστε αποτελούσε ανέκαθεν αδιαπραγμάτευτη αρχή της ΒΙΟΜΕ. Προϊόντα που θα μπορέσουν να μπούνε μέσα σε κάθε σπίτι μέσω συνεταιριστικών
παντοπωλείων σε κάθε γειτονιά, μέσω αλληλέγγυων εργατικών σωματείων σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μέσω deals που θα κλείνονται με αλυσίδες super market. Να μπορέσει η ΒΙΟΜΕ να σταθεί στα πόδια της αποκλειστικά από την παραγωγή της και να αποτελέσει – όπως ήδη σε μεγάλο βαθμό αποτελεί – παράδειγμα για όλον τον κόσμο της εργασίας που έμεινε εν μία νυκτί χωρίς δουλεία, ένα παράδειγμα αντίστασης και αυτοοργάνωσης για όλη την κοινωνία.

Η αλήθεια είναι ότι οι έννοιες της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και της μεγιστοποίησης της παραγωγής έχουν συνδεθεί στον κοινό νου με την καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξη. Εμείς όμως δεν μιλάμε για μια τέτοια προσέγγιση. Η βελτίωση των προϊόντων που στοχεύουμε να επιτύχουμε γίνεται με μοναδικό κριτήριο το σεβασμό προς τον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του στο ακέραιο και να μην είναι επιβλαβές για την υγεία του, ούτε για το περιβάλλον. Όσον αφορά τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, ενώ σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις θεωρούνται αυτονόητα οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας, η αύξηση της πιθανότητας εργατικού ατυχήματος και η λεηλασία της Φύσης, στην περίπτωσή μας φυσικά και δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια κάτι τέτοιο.

Κάτι άλλο που κρίνουμε πως πρέπει να αναφερθεί – και αποτελεί ακόμα ένα στοιχείο που μας κάνει να διαφέρουμε ουσιαστικά από μία καπιταλιστική επιχείρηση – είναι ότι αν και ως χημικοί μηχανικοί κατέχουμε την επιστημονική γνώση και είμαστε υπεύθυνοι για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή στους συναδέλφους μας πως – στο βαθμό του εφικτού – η γνώση που θα αφορά σε κάθε καινούριο προϊόν θα μεταδίδεται και σε αυτούς, όσο το δυνατόν πιο εκλαϊκευμένα και απλουστευμένα. Μόνο έτσι μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εργατικός έλεγχος στην παραγωγή, με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων που εργάζονται στο εργοστάσιο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν σε αυτή.

Ας μιλήσουμε όμως και για το τι συμβαίνει στην πράξη αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που ο Αντρέας κι εγώ ενταχθήκαμε στο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.

Μετά από πολλές και εξαντλητικές μέρες εργασίες για τον καθαρισμό και το στήσιμο απ’ το μηδέν σχεδόν του παρατημένου εδώ και χρόνια χημικού εργαστηρίου – έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνδρομή των δύο αλληλέγγυων υποστηρικτών Χάρη και Λευτέρη, φοιτητών του τμήματος χημικών μηχανικών – ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε νέα προϊόντα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Πρόκειται για προϊόντα, τις συνταγές των οποίων τις αποκτήσαμε από τον αλληλέγγυο χημικό μηχανικό Fabrizio. Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από 100% βιοδιασπώμενες και ακίνδυνες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία πρώτες ύλες. Όσον αφορά τα οικιακής χρήσης προϊόντα (συμπυκνωμένο υγρό πιάτων και συμπυκνωμένο υγρό πλυντηρίου ρούχων), έχουμε παρασκευάσει ήδη κάποιες ποσότητες στο εργαστήριο, οι οποίες πρόκειται να σταλούν στον Fabrizio για να μας τα πιστοποιήσει ως οικολογικά με eco-label. Από το πρώτο στάδιο δοκιμών, τα αποτελέσματα όσον αφορά την καθαριστική τους ικανότητα, την εμφάνισή τους και την υφή τους ήταν πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά. Συνεχίζουμε με έρευνα και δοκιμές για να επιτύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Για τα επαγγελματικά προϊόντα έχει γίνει ήδη η απαραίτητη λεπτομερής έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των πρώτων υλών που μας πρότεινε ο Fabrizio για τέτοιου είδους καθαριστικά και ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας των τελικών προϊόντων. Δυστυχώς όμως, λόγω των δεδομένων περιορισμών της ελληνικής αγοράς, δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ακόμα την προμήθεια των πρώτων υλών για όλα τα επαγγελματικά προϊόντα.

Τις τελευταίες μέρες καταφέραμε να παράγουμε ένα καινούριο, βελτιωμένο κρεμοσάπουνο χεριών καθώς και ένα καινούριο υγρό για πλύσιμο πιάτων και τα δύο με βασικό συστατικό τη σαπουνόμαζα που παράγεται μέσα στη ΒΙΟΜΕ. Τα προϊόντα αυτά δεν παγώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, πρόβλημα που υπήρχε στα μέχρι τώρα αντίστοιχα προϊόντα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η έμπνευση για την παραγωγή των προϊόντων αυτών ανήκει αποκλειστικά στους παλαιότερους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, αποδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι ο συμμετοχικός τρόπος λήψης αποφάσεων στην παραγωγή μόνο θετικά για όλους αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Εκτός από την προσπάθεια που κάνουνε να προλάβουμε να βγάλουμε τα επαγγελματικά προϊόντα καθαρισμού πριν την τουριστική περίοδο, η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων προϊόντων της ΒΙΟΜΕ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, απώτερος σκοπός είναι να μπορέσουν τα προϊόντα της ΒΙΟΜΕ να μπουν μέσα σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό με ποιότητα που να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα προϊόντα των πολυεθνικών και των ραφιών του super market και με τιμή η οποία και να είναι προσιτή στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ για αξιοπρεπή διαβίωση.

Από τώρα κιόλας, έχοντας συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί για τα καινούρια προϊόντα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, γίνονται σκέψεις για νέα, πρωτότυπα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης που θα μπορούσαν να παραχθούν στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ. Τέλος, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουμε να παράγουμε και κόλλα για αφίσες, έτσι ώστε όλοι και όλες οι κινηματίες να μη χρειάζεται να αγοράζουμε την πανάκριβη γλουτολίνη του εμπορίου για τις αφισοκολλήσεις μας.

Δεν σταματάμε όμως εδώ! Μεγάλος στόχος της ΒΙΟΜΕ παραμένει η παραγωγή των δομικών υλικών υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας που παράγονταν επί πολλά χρόνια στο εργοστάσιο, παραγωγή που θα στηριχτεί σε κεφάλαιο το οποίο θα προκύψει από την πώληση των καινούριων και των βελτιωμένων προϊόντων μέσω της καμπάνιας που αναφέρθηκε προηγουμένως ότι θα ξεκινήσουμε. Να μπουν ξανά σε λειτουργία όλες οι παραγωγικές μονάδες του εργοστασίου και να αποδείξουμε έτσι περίτρανα ότι ακόμα και «αν δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς». Ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί χωρίς αφεντικά. Ότι τα εργοστάσια ανήκουν σε αυτούς που του δουλεύουν – και χρειάζονται αυτούς που τα δουλεύουν.

Η επιστημονική γνώση λοιπόν έρχεται και αυτή μαζί με το πείσμα, την αξιοπρεπή στάση και την εργατικότητα των απολυμένων εργατών-αγωνιστών της ΒΙΟΜΕ, μαζί με το τεράστιο και πρωτοφανές ως προς τη διάρκεια και συνέπειά του κίνημα αλληλεγγύης στην εδραίωση του αυτοδιαχειριζόμενου αυτού εγχειρήματος. Γιατί μόνο με μια πραγματικά μεγάλη, ποιοτική και άρτια μελετημένη και σχεδιασμένη παραγωγή θα γίνουμε πραγματικά δυνατοί ώστε να παραμείνουμε ακλόνητοι απέναντι σε όσους μας πολεμάνε ή προσπαθούν να μας εκμεταλλευτούν.

Όσες μικρές ή μεγάλες ήττες κι αν έχουμε βιώσει ή πρόκειται ακόμα να βιώσουμε, όσο δυνατά και αν φαντάζουν τα συμφέροντα απέναντι στα οποία σηκώνουμε κεφάλι και τους χαλάμε τη γιορτή, ένα είναι σίγουρο: ο αγώνας μας είναι δίκαιος και η κοινωνία στο πλευρό μας. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!