Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ Ν. ΡΩΜΑΝΟ - ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο κρατούμενος Ν. Ρωμανός είχε πραγματοποιήσει μεγάλης διάρκειας απεργία πείνας με μοναδικό αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, που θα του έδινε τη δυνατότητα να σπουδάζει στο ΤΕΙ όπου είναι εγγεγραμμένος. Το ζήτημα είχε λάβει δημοσιότητα και όλοι θυμόμαστε ότι φαινόταν να έχει επιτευχθεί λύση, καθώς η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, αφού φλέρταρε με την πρόκληση μόνιμων βλαβών ή ακόμη και θανάτου του Ρωμανού, είχε προχωρήσει σε σχετική νομοθέτηση της δυνατότητας για σπουδές με το περίφημο «βραχιολάκι» παρακολούθησης κρατουμένων. Με την απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού και την στήριξη του πλατιού κινήματος αλληλεγγύης επιβλήθηκε στην πράξη η κατοχύρωση δικαιωμάτων για όλους τους κρατούμενους.
 Από την πλευρά του, ο Ν. Ρωμανός φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις (έχει περάσει το ένα τρίτο των μαθημάτων του, όπως απαιτεί ο νόμος) και, παρ’ όλα αυτά, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το μνημονιακό κράτος «Έκτακτης Ανάγκης» που οικοδομείται, με διάφορα νομικά τερτίπια, συνεχίζουν να του στερούν το δικαίωμα φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών του. Ο Ρωμανός εξακολουθεί να κάνει συνεχείς αιτήσεις στο συμβούλιο της φυλακής για να του χορηγηθεί σχετική άδεια.
 Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να καταστεί ο «βίος αβίωτος» όλων των κρατουμένων που σχετίζονται με το εργατικό ή νεολαιίστικο κίνημα. Ο σκοπός είναι να τρομοκρατηθεί όποιος/α αποφασίζει να αντισταθεί έμπρακτα επιβάλλοντας προοδευτικά πολιτικές «μηδενικής ανοχής» όχι μόνο για τους κρατούμενους αλλά και σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας.
Καταγγέλλουμε τη διαφορετική και άνιση αντιμετώπιση της περίπτωσης του Ν. Ρωμανού, σε σχέση με την αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων κρατουμένων, όπως εμπόρων ναρκωτικών,  μεγαλοεπιχειρηματιών, πρώην υπουργών, χουντικών, δολοφόνων, χρυσαυγιτών και άλλων που είτε αποφυλακίζονται πριν προλάβουν να μπουν μέσα, είτε εκτίουν μέρος της ποινής τους και βγαίνουν, είτε απολαμβάνουν ειδική μεταχείριση εντός ή εκτός φυλακής. 
Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας για τις αντιλήψεις και τη δράση του Ν. Ρωμανού, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του, όπως και όλων των κρατουμένων, να σπουδάζουν όσο κρατούνται στις φυλακές, ενώ από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε για πλήρη πολιτικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τους νέους.
  Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Ν. Ρωμανού. 
Να δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες σε όλους τους κρατούμενους.

–  Όχι στην αυταρχικοποίηση των φυλακών.
–  Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες

Η συνέλευση των Εργαζόμενων στην ΒΙΟΜΕ
06/10/206