Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Για την δική μας Διεθνή συνάντηση ανακτημένων επιχειρήσεων - για την δική μας "Οικονομία των εργαζομένων"



Η συνέλευση των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ μαζί με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ συμμετέχουν στην 6η (έκτη) διεθνή συνάντηση "Οικονομία των εργαζομένων" που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30/8 ως 2/9 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Η συμμετοχή της ΒΙΟΜΕ θα γίνει για πρώτη φορά με αποστολή από κοντά.
Η διεθνής αυτή συνάντηση έχει πλέον μια μακρά ιστορία: Εκκινώντας από το σπουδαίο κίνημα των καταλήψεων εργοστασίων που σάρωσε την Αργεντινή το 2001 αλλά και στην άνοιξη των καταλήψεων σε μια σειρά άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, η συνάντηση αυτή εξελίχθηκε σε μια διεθνής αλλά και τοπική ανά ήπειρο σημαντική εμπειρία που βοήθησε τόσο εμάς στη ΒΙΟΜΕ όσο και μια σειρά από εργατικούς αγώνες να ορθοποδήσουν και να συντονιστούν πέρα από τα στενά όρια της κάθε χώρας. Για παράδειγμα το Νοέμβριο που μας πέρασε φιλοξενήσαμε στη ΒΙΟΜΕ την 2η ευρωμεσογειακή αντίστοιχη συνάντηση. Η Διεθνής συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες όπως Μεξικό(2011), Βραζιλία(2013), Βενεζουέλα(2015).Φέτος περιμένουμε συμμετοχές από περισσότερες από 40 χώρες και εκατοντάδες εγχειρήματα!

Πριν από τη συνάντηση αυτή καθεαυτή οι συναγωνιστές από την Αργεντινή έχουν διοργανώσει για εμάς επισκέψεις σε πολλές ανακτημένες επιχειρήσεις όπου θα μας δοθεί η δυνατότητα να βρεθούμε και να συνομιλήσουμε από κοντά με εργαζόμενους που κάνουν πράξη την εργατική αυτοδιαχείριση μέσα σε αντίξοες συνθήκες για πολλά χρόνια. Τα βασικά επίδικα της συνάντησης θα είναι τα εξής:
  • Πολιτική και οικονομική ανάλυση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
  • Αυτοδιαχείριση ως πρακτική και ως εναλλακτικό σχέδιο.
  • Οι προκλήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μορφών οργανώσεων εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν τον παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό
  • Η εντεινόμενη επισφάλεια και η ελαστικοποίηση της εργασίας: Εξαίρεση, ενσωμάτωση και αναπροσαρμογή του τρόπου εργασίας στον παγκόσμιο καπιταλισμό.
  • Η οικονομία των εργαζομένων και το έμφυλο ζήτημα.
  • Άρθρωση και ένταξη της οικονομίας των εργαζομένων.
  • Κρατικές και δημόσιες πολιτικές στην οικονομία των εργαζομένων.
  • Λαϊκή εκπαίδευση και δημιουργία γνώσεων στην οικονομία των εργαζομένων.
Το πρόγραμμα αναλυτικά μπορείτε να το δείτε εδώ.

Κάθε μέρα στον ιστότοπο της ΒΙΟ.ΜΕ. και στην σελίδα της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο Facebook θα ανεβαίνουν ημερήσιες ενημερώσεις από το ταξίδι μας στην Αργεντινή.


Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Θεσσαλονίκης)